نقدشوندگی سهام
راهنمای مطالعه
- نقدشوندگی بالا نشانه چیست؟
- نقدشوندگی بالا برای کدام دسته از سرمایه گذار ها اهمیت بیشتری دارد؟
- تعداد روزهای بسته بودن یک نماد در سال گذشته:
- میزان معاملات و تعداد روزهای بدون معامله
- آیا نماد جزو 50 شرکت برتر میباشد؟
- بررسی شاخصهای نقدشوندگی تهیه شده
- راهنمای سرمایه گذاری در بورس، سیگنال های خرید و فروش، مدیریت سبد سهام
- بازار سهام چیست و چه تفاوتی با سایر بازارها دارد؟
- تفاوت بازار اختیار معامله با معاملات سهام
- عوامل موثر بر قیمت سهام در بازار سرمایه ایران
- بورس و فرابورس (شباهت ها و تفاوت ها)
- فرابورس چیست؟ صفر تا صد بازار فرابورس
یکی از مفاهیم مهم در بازار سرمایه مفهوم نقدشوندگی میباشد. نقدشوندگی به سهولت خرید و فروش سهم در کمترین زمان، بدون تغییر قابل ملاحظه در قیمت آن اشاره دارد. به عبارت دیگر، نقدشوندگی قابلیت خرید و فروش مقادیر قابل توجهی از اوراق بهادار به سرعت و با تأثیر بسیار اندک در قیمت است. این تعریف بدان معناست که یک سرمایهگذار، بعد از سرمایهگذاری در یک دارایی خاص، با چه سرعت و کیفیتی میتواند دوباره دارایی خود را به وجه نقد تبدیل نماید. افزایش قدرت نقدشوندگی، کاهش ریسک دارایی را به همراه دارد.
به عنوان مثال، سرمایهگذاری در بازار سرمایه و اوراق بهادار از نقدشوندگی بسیار بالایی برخوردار میباشد؛ اما در نقطه مقابل سرمایهگذاری در بازار مسکن از نقدشوندگی کمتری برخوردار خواهد بود.
نقدشوندگی بالا نشانه چیست؟
میزان نقدشوندگی در یک بورس، نشاندهنده موفقیت آن بازار در شفافسازی اطلاعات و نزدیکی قیمت اوراق بهادار به ارزش ذاتی آنها است. این ویژگی هم در بعد بازار و هم در بعد فردی اوراق بهادار از موضوعات مورد توجه محققین طی چند دهه اخیر بوده است. سهام دارای قابلیت نقدشوندگی بالا، طبیعتاً ریسک نگهداری کمتری دارد؛ زیرا سرعت تبدیل به نقد آن بالا است. بنابراین سرمایهگذاران به دلیل داشتن ماهیت ریسکگریزی سعی در انتخاب سهامی دارند که قابلیت نقدشوندگی بالایی داشته باشد تا در مواقع لزوم، فروش سهام را با سرعت بالا و در زمان کم و با کمترین تغییر قیمت انجام دهند. در این صورت پیشبینی میزان نقدشوندگی یک سهم با استفاده از اطلاعات مربوط به نقدشوندگی بسیار مفید خواهد بود.
به طور کلی در بازار سرمایه، قابلیت نقدشوندگی وابسته به دو عنصر میباشد: وضعیت کلی بازار و وضعیت سهام شرکت. به عنوان مثال ممکن است سهام خریداری شده از سوی ناظر بازار بسته شود. وجود چنین ریسکی قابلیت نقدشوندگی سهام را کاهش میدهد. در این حالت تا بازگشایی مجدد سهم، سرمایهگذار امکان نقد کردن سهام خود را نخواهد داشت. کاهش شدید میزان معاملات در یک سهام خاص یا کلیت بازار سرمایه به دلیل نبود نقدینگی و رکود حاکم بر بازار، میتواند شرایطی را ایجاد کند که امکان خرید و فروش تمام داراییها در زمان دلخواه فراهم نشود. این موضوع زمانی تشدید میشود که یا خریداری برای سهم وجود نداشته باشد یا سرمایهگذار تمایل به فروش سهام خود در قیمتهای پایین را نداشته باشد.
نقدشوندگی بالا برای کدام دسته از سرمایه گذار ها اهمیت بیشتری دارد؟
نکته حائز اهمیت درباره مفهوم نقدشوندگی در بازار سرمایه به دید سرمایهگذار مرتبط میباشد. اگر دید سرمایهگذار بلندمدت باشد نیاز زیادی به تمرکز بر این مفهوم نیست اما درصورتی که دید سرمایهگذار کوتاهمدت باشد یا آنکه سرمایهگذار میخواهد بعد از دوره چند ماهه سهام خود را تبدیل به وجه نقد نماید و در سهام دیگری سرمایهگذاری کند باید روی نقدشوندگی حساستر باشد.
منظور از نقدشوندگی سهام صرفاً سهولت در خريد و فروش سهام مورد نظر است. برخی از عوامل مربوط به نقدشوندگی سهام شامل تعداد سهام معامله شده در هر روز، تعداد شرکتهای معامله شده در هر روز، ارزش سهام معامله شده روزانه، تعداد روزهای معاملاتی، درصد حجم کل معامله به کل ارزش بازار، تعداد خريداران و دفعات خريد است. به منظور سنجش نقدشوندگی سهام میتوان به معیارهای زیر توجه نمود:
تعداد روزهای بسته بودن یک نماد در سال گذشته:
به طورکلی نمادها در مواقع خاص مثل برگزاری مجامع، ارائه گزارش های مهم نظیر گزارشهای تعدیل قابل توجه سود و مانند آن بسته میشوند. اما برخی از سهامها پرحاشیه بوده و تعداد روزهای بسته بودن آنها بیشتر میباشد. به عنوان نمونه برخی سهام بانکی به دلیل ابهام در صورتهای مالی مدتها بسته میباشند. برای مشاهده سابقه تعداد روزهای بسته بودن یک نماد میتوان به سایت شركت مديريت فناوري بورس تهران مراجعه نمود.
میزان معاملات و تعداد روزهای بدون معامله
ممکن است برخی از سهامها کمتر مورد توجه بازار سرمایه باشد و تعداد معاملات در آنها اندک و فاصله سفارشهای خرید و فروش بسیار بالا باشد. حتی ممکن است یک نماد در یک روز کاری اصلا معامله نشود. برای ملاحظه و بررسی سهم از نظرارزش و میزان معاملات در روزهای گذشته، میتوان با مراجعه به سایت شركت مديريت فناوري بورس تهران و پس از بازکردن صفحه نماد مورد نظر سابقه معاملات را بررسی نمود.
آیا نماد جزو 50 شرکت برتر میباشد؟
شرکت بورس به صورت دورهای 50 شرکت برتر را معرفی مینماید. انتخاب این شرکتها براساس 3 معیار انجام میشود. میزان داد و ستد و تناوب دادوستد به عنوان دو معیار اصلی مستقیماً نشان دهنده قابلیت نقدشوندگی سهام است.
بررسی شاخصهای نقدشوندگی تهیه شده
برخی از شرکت های فعال در بازار سرمایه، شاخصهای نقدشوندگی سهام را تهیه و ارائه مینمایند. این شرکتها نقدشوندگی سهام را به صورت درصدی گزارش میکنند. شاخص ضریب نقدشوندگی سهام به عنوان یکی از شاخصهای مطرح شده در این حوزه را میتوان چنین تعریف نمود: نسبت تعداد سهام معامله شده طي سال به كل سهام منتشره شركت.
مثل همیشه خاص و جذاب