چرا باید ساختار سازمانی را اصلاح کنیم؟ ❤ 100% مهم برای سازمان های دنبال رشد
راهنمای مطالعه
- اصلاح ساختار سازمانی
- اصلاح ساختار اداری
- تغییر و اصلاح در ساختار سازمانی
- افکار نوآور و خلاق در سازمان ها
- خلاقیت و نوآوری در اصلاح ساختار سازمانی
- 1-خلاقیت و مدیریت
- 2-مدیر خلاق
- 3-سازمان خلاق
- 4-کارمندان خلاق
- نتیجه
- مدل های عارضه یابی ساختار سازمانی (نوشته ای برای مدیران)
- ساختار سازمانی چیست و انواع آن کدام اند؟ (بخش اول)
- ساختار سازمانی چیست و انواع آن کدام اند؟ (بخش دوم)
- اصلاح ساختار سازمان و روند ها
- تدوین برنامه و بودجه سالانه و داشبورد مدیریتی BI
- تفاوت برنامه ریزی بودجه سالانه عملیاتی با برنامه استراتژیک
- تهیه طرح توجیهی سرمایه گذاری ها (Feasibility Study)
- سازمان های موفق
در دنیای امروز سازمان ها (شرکت ها) برای افزایش کارای خود اقدام به تغییر و اصلاح ساختار سازمانی خود می کنند. سازمان ها معمولا با تکیه بر جامعه و نهاد هایی که با آن ها در ارتباط هستند و برای این که از پیشرفت های سریعی که در صنعت فنی و تکنولوژی و همچنین دانشی که هر روزه در حال تغییر و تحول است عقب نماند، نیاز به اصلاح و تغییر ساختار سازمانی دارد.
باید سازمان های امروزی در خلاقیت و نوآوری به عنوان الگوی متحول و مورد علاقه به فعالیت های سازمانی خود بپردازند. سازمان ها برای اینکه بتوانند فاصله ی خود را با رقیبان بازار خود حفظ کنند و از آن ها عقب نمانند مجبورند در مقاطع زمانی متفاوت خدمات جدیدی و نوآوری های خود را به بازار عرضه کند.
برای انجام این کار، اصلاح، تغییر و هماهنگ کردن خود با پیشرفت های جامعه نیاز به فکر خلاقانه و نوآور دارد که با مشاورین کسب و کار و کسانی که هر روزه از تغییر و تحولات بازار با خبرند می تواند با اصلاح ساختار های سازمانی منجر به پیشرفت شرکت بشوند. کمک گرفتن از مشاورین کشب و کار و نوآوری تفریح نیست بلکه ضرورتی برای حفظ برپا بودن شرکت و توان سازمان است.
اصلاح ساختار سازمانی
همان طور که در مقالات قبلی اشاره کردیم ساختار سازمانی به معنی چارچوبی که به وسیله آن فعالیت های سازمان که شامل تقسیم کار، سازماندهی و هماهنگی را مورد بررسی قرار می دهد. می دانیم که هر سازمان ساختار مربوط به خود را دارد و معمولا به صورتی طراحی شده است که کارکنان و مدیران با هم مرتبط باشند و بتوانند کارهایشان را به صورتی هماهنگ انجام بدهند.
ساختار سازمانی تعیین کننده ی روابط رسمی و نشان دهنده ی سطح هایی از سازمان بوده که در سلسله مراتب اداری قرار داشته و میزان اختیارات مدیران را کنترل می کند. همان طور که مطلع هستیم ساختار سازمانی یکی از ارکان مهم اجرای استراتژی می باشد و توجه به آن یکی از وظایف جدانشدنی هر یک از مدیران است.
تغییر در ساختار سازمان باید به گونه ای برنامه ریزی شده باشد تا اجرای استراتژی آسان شود. بنابراین رابطه ی بین استراتژی و ساختار سازمان های بزرگ نه تنها دارای ابعاد گستره و بزرگی است بلکه نتایج گسترده ای نیز به همراه دارد.
اصلاح ساختار اداری
متاسفانه این اصلاح در کشور نتوانسته بدرستی عملی بشود و به اهدف خود برسند و دلایلی که باعث عدم اصلاح اداری می شود شامل این موارد هستند:
1-اهداف نا شخص اداری
2- نبود نظام ترفیع
3- یاس و ناامیدی کارکندان از شرایطی که در آن وجود دارند.
4- نبود اهداف و استراتژی مشخص اداری
5- اثرات منفی و متقابل ساختار سازمانی
6- عدم تطابق ساختار سازمانی و روش های مدیریت منابع انسانی
با توجه به موارد ذکر شده و با توجه به داشتن شیوه ی نامطلوب اعمال شده دانش در سازمان ها و در شرایطی که هیچ یک از کارمندان از وظایف و اختیارات خود اطلاع چندانی ندارند پس در نهایت منجر به عدم موفقیت در اصلاح سازمان می شود.
تغییر و اصلاح در ساختار سازمانی
تغییر و تحول همواره در ساختار های سازمانی مورد توجه چه شرکت های دولتی چه غیر دولتی واقع شده است و همیشه به عنوان یک راه حل اساسی در حل برخی مشکلات مورد توجه و مدیران همیشه از این راه برای تغییر وتحول نظام اداری خود استفاده کردند وبه اصلاح سازمان پرداخنتد.
تغییرات تشکیلاتی متخلف ومتنوع می تواند بیانگر فعال بودن سازمان و علاقه به هماهنگی خود با پیشرفت های سطح کلان باشد. تغییرات و تحولات سازمان ها می تواند به صورت ها باشد:
1-حذف
2-ادغام
3-تقسیم سازمان ها
4-جابه جایی وظایف یا پست های کارکنان
متاسفانه مدیران سازمان ها و مشاوران ناکارمد به جای انگیزه دادن به کارکنان و ترویج فرهنگ مقدس بودن کار، اقدام به راه حل های دشوار و دیر بازده روی می کنند.
افکار نوآور و خلاق در سازمان ها
با توجه به سرعت زیاد پیشرفت جهان تنها راهی که بشود در این محیط پر تلاطم و شلوغ ماندگار بود داشتن افکاری خلاق و نوآور است.
باید محیط به صورتی باشد که تمام مدیران، کارکنان و مشاوران علاقه و اشتیاق و انگیزه برای کار در فضای سیاسی یا محیطی کارآفرینانه داشته باشند و این سازمان ها هستند که باید امید بقا و ادامه ی حیات خود امیدوار باشند.
بسیاری از سازمان های که با شکست مواجه می شوند در محیط هایی هستند که هیچ تغییری نمی کنند و به همین علت است که تقریبا تمامی سازمان های امروزی ارزش و احترام زیادی برای خلاقیت و افکار نواور مشاوران کسب و کار قائل هستند.
خلاقیت به معنای ایجاد یک ایده یا توانایی های ذهنی افراد بوده که باعث نوآوری وپیشرفت می شود.
کارشناسان مدیریت معتقد هستند که باید تمامی کارکنان؛ مدیران و مشاوران افرادی خلاق باشند و همین باعث ایجاد اعتماد به نفس بیشتر بین آن ها و در نهایت اصلاح سازمان منجربه پیشرفت آن می شود.
خلاقیت و نوآوری در اصلاح ساختار سازمانی
اصلاح ساختار سازمانی باعث بهود آمدن کارآودی و کارآفرینی می شود. خلاقیت و نوآوری در سازمان باید به شرح زیر باشد:
1-خلاقیت و مدیریت
مدیر خلاق، کارمندان خلاق، سازمان خلاق
2-مدیر خلاق
مدیران در سازمان با توجه به جایگاه و شغلشان می توانند تاثیر بیشتری روی بقیه بگذارند؛ اگرچه نیز مدیر یک فرد خلاق باشد باعث افزایش انگیزه و توان سایر کارمندان می شود.
3-سازمان خلاق
مدیر و کارمندان خلاق باعث شکوفایی و پیشرفت سریع سازمان می شوند.
4-کارمندان خلاق
کارکندان قبل از هر چیزی باید انگیزه کافی برای کارکردن داشته باشند و این کار وظیفه یا انتظاری از مدیر خلاق است که باید برای ایجاد انگیزه کارمندان هر روز آن ها را به کار و تلاش تشویق کند
نتیجه
مدیران سازمان چه در بخش های دولتی یا خصوصی باید برای هماهنگ شدن با پیشرفت هایی که در جهان رخ می دهد و عصر ارتباطات امروز باید اقدام به اصلاح ساختار سازمانی کنند که این نیازمند خلاقیت و نوآوری و دیگر موارد است که در نتیجه اصلاح منجر به پیشرفت و افزایش کالا و خدمات بیشتر در بازار کار خود می شوند و هر چند وقت یه بار هر سازمانی نیاز به اصلاح دارد.
برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد سازمان های می توانید مقالات زیر را مطالعه بفرمایید