پیش بینی نرخ ارز تا پایان 1400

پیش بینی نرخ ارز
  • پیش بینی نرخ ارز برای ایران که اقتصادی وابسته به واردات دارد، امر بسیار مهمی محسوب می شود.  دولت ها همواره برای کنترل تورم تمایل به پایین نگه داشتن این متغیر اساسی دارند. با این حال کسری بودجه مزمن دولت و جبران آن از طرقی که منجر به افزایش نقدینگی می شود همواره به بالا رفتن نرخ ارز در دهه های اخیر کمک کرده است. (منبع)

    قیمت دلار از 1357 تا 1400

    پیش بینی قیمت دلار در سال 1400

    از معماهایی که در مطالعات اقتصاد بین الملل وجود دارد قابل پیشبینی بودن نرخ ارز است. این مسئله به ویژه پس از کنفرانس برتن وودز و شناور شدن نرخ ارز اهمیتی دوچندان یافت. تغییرات نرخ ارز با توجه به آثاری که بر صادرات، واردات و تراز پرداخت های یک کشور دارد همواره مورد توجه اقتصاد دانان و دولت مردان بوده است و به این دلیل شناسایی عوامل مؤثر بر آن و پیشبینی رفتار نرخ ارز از موضوعات حائز اهمیت در ادبیات اقتصاد بین الملل بوده است.

    عوامل جهت دهنده نرخ ارز

    عوامل موثر بر نرخ ارز در ایران را به دو دسته کلی کمی و کیفی تقسیم می کنیم.

    طبق تئوری، عوامل زیر با شدت های مختلف، ابتدا روی عرضه و تقاضای ارز و سپس روی نرخ ارز اثر می گذارند. اما با توجه به شرایط خاص اقتصاد ایران (از جمله وجود تحریم های بین المللی و وابستگی به صادرات نفت خام)، عوامل اثر گذار متفاوت از یک اقتصاد معمولی خواهد بود. با توجه به این گزاره، اصلی ترین نیرو های جهت دهنده به قیمت ارز های خارجی را می توان در چهار مورد اول جستجو کرد.

    مقاله پیشنهادی:   اقتصاد گیگ (Gig economy) چیست؟
    1-         هزینه های دولت (کسری بودجه) 2-        رشد نقدینگی
    3-       قیمت و مقدار فروش نفت 4-        تفاوت تورم در داخل و خارج
    5-        جایگزینی پول خارجی به جای پول ملی (دلاریزه شدن) 6-        تفاوت رشد درآمد حقیقی در داخل و خارج
    7-       تفاوت نرخ بهره حقیقی در داخل و خارج 8-       تفاوت سرعت گردش پول داخل و خارج
    9-        تغییر ترجیحات مصرف کننده به نفع کالای خارجی 10-       فرار سرمایه به خارج
    11-        تعرفه واردات و صادرات 12-      کارایی تولید
    13-      درجه باز بودن اقتصاد 14-       وضعیت تراز پرداخت ها

    عوامل تئوریک موثر بر نرخ ارز

    عوامل فوق اغلب قابل اندازه گیری و محاسبه هستند، در کنار آنها، عوامل کیفی وجود دارند که بر عوامل کمی اثر گذاشته و منجر به تغییرات نرخ ارز می شوند. این عوامل شامل، نتیجه تحریم ها و برجام، توافق ایران و چین را می توان نام برد. از این رو، پیش بینی نرخ ارز در ایران بیش از هر عامل دیگری نیازمند بررسی عوامل کیفی است. جدول زیر مهمترین عوامل اثر گذار را به تفکیف کمی و کیفی، و به ترتیب اهمیت نشان می دهد.

    عوامل موثر بر نرخ ارز و شدت هر کدام

    پیش بینی قیمت دلار در ایران تا سال 1400

    تحلیلگران و صاحبنظران

    • اشکان رسولیان: تحریم ها اثر منفی (افزاینده) و برجام اثر مثبت بر نرخ ارز داشته است. بنابراین در شرایط تشدید تحریم ها انتظار افزایش و در شرایط عادی سازی روابط، انتظار ثبات اقتصادی داریم.
    • داوود سوری: دولت در سال 1400 با کسری بودجه زیادی مواجه است، بعید به نظر می رسد بتواند در بازار بدهی تمامی آن را تامین کند، از این رو انتظار تورمی به اندازه کسری بودجه را داریم از طرف دیگر دولت ارز کافی برای ارز پاشی در بازار ندارد. بنابراین انتظار افزایش در نرخ ارز را در سال جاری داریم.
    • مرتضی ایمانی راد: به نظر می‌رسد  کف قیمت دلار سال جاری 20 هزار تومان باشد و سقف در سه ماه ابتدایی سال 27 هزار تومان.
    • بهروز ملکی: قیمت دلار بر مبنای انطباق با نقدینگی رقم 23 هزار تومان منطقی است، اما می تواند تحت تاثیر عوامل کیفی مانند FATF، برجام، تحریم ها و نتیجه انتخابات مسیر متفاوتی را در پیش گیرد. اگرچه مسئله ایران و آمریکا به راحتی قابل حل نیست با این حال می توان رشد اقتصادی را 5% و تورم را بین 30 الی 40 درصد و نرخ دلار را نیز می توان در بازه 20 الی 30 هزار تومان در نوسان دید.
    • رضا خسروی:

    • نرخ ارز در ادامه سال منوط به توان صادرات نفت و ارز آوری است. طبق محاسبات با صادرات بیش از 2 میلیون بشکه در روز، نرخ دلار 15 الی 18 هزار تومان، با صادرات 1.5 تا 1.8 میلیون بشکه در روز، نرخ دلار 20 هزار تومان و با رقم های پایین تر در صادرات نفت انتظار افزایش نرخ ارز را داریم. با این حال بعید است قیمت دلار از 18 هزار تومان پایین تر برود.
    • حسینی هاشمی: منابع و مصارف ما روشن هستند، تغییری در آنها صورت نگرفته است، تضعیف و تقویت پول ملی به نرخ تورم (افزایش نقدینگی) بستگی دارد. اگر تورم ما 40 درصد و تورم در آمریکا 5 درصد باشد، می توان کاهش 30 تا 35 درصدی ارزش پول ملی را تصور کرد.
    • کاظم یاوری: بهترین تصور برای نرخ دلار در سال ۱۴۰۰ عددی بین ۲۰ تا ۲۵ هزار تومان است.
    • وحید شقاقی شهری: چشم انداز نرخ ارز کاهشی و تدریجی خواهد بود و در رقم 20 هزار تومان تثبیت خواهد شد. بازه قابل تصور 19 تا 22 هزار تومان است. سه دلیل برای کاهش نرخ ارز، افزایش صادرات نفت، افزایش صادرات غیر نفتی، مهار کرونا است.
    • میثم رادپور: قیمت دلار پا به پای تورم پیش خواهد رفت و دولت توان کنترل آن را ندارد. اگر تورم سال جاری 30 تا 35 درصد باشد دلار می تواند در بازه 26 تا 27 هزار تومان قرار بگیرد.
    • خوانساری: این امکان وجود دارد که در سال آینده با توجه به بودجه‌ای که دولت ارائه داده و مجلس در حال تصویب آن است، تورم بالایی داشته باشیم و مجددا فنر ارز از جا در رود و مجدا شاهد افزایش قیمت‌ها باشیم.
    مقاله پیشنهادی:   تحلیلگر کسب و کار

    مدل مناسب برای پیش بینی

    نمودار سمت راست متغیر های نقدینگی و کسری تراز عملیاتی بودجه را به عنوان شاخصی از کسری بودجه نشان می دهد و در نمودار سمت چپ همجهت بودن تغییرات نرخ ارز و نقدینگی را شاهد هستیم. با توجه به مشاهدات، نرخ ارز، بیشترین اثر پذیری را از نقدینگی دریافت می کند که تغییرات آن معلول کسری بودجه دولت است. بنابراین داشتن کسری بین 150 الی 180 هزار میلیارد تومانی در بودجه 1400،  رشد بین 30 الی 35 درصدی در نقدینگی را به دنبال دارد.

    نتایج پیش بینی

    این پیش بینی در دو سناریو به بررسی نرخ ارز در سال 1400 می پردازد.

    سناریوی اول (صعودی):

    با احتمال قوی تری انتظار سناریوی اول را داریم.

     

    سناریوی دوم (نزولی):

    احتمال این سناریو پایین تر است و بستگی به لغو تحریم ها و افزایش عملی صادرات نفت دارد.

    بر اساس محاسبات صورتگرفته در این مطالعه قیمت دلار …  برای دانلود گزارش پیش بینی نرخ ارز کلیک کنید. 

    مقاله پیشنهادی:   0 تا 100 استراتژی توسعه کسب ❤ و کار و مزایا آن چیست؟ (بخش دوم)
    دانلود فهرست گزارش پیش بینی قیمت نفت خام تا سال 2050
    دانلود فهرست گزارش پیش بینی نرخ ارز تا پایان سال 1400

     

    میانگین امتیازات ۵ از ۵
    از مجموع ۱ رای
    صابر نجارقابل

    صابر نجارقابل هستم. لیسانسم رو اقتصاد پول و بانکداری خوندم از دانشگاه شهید بهشتی و دوره ارشد اقتصاد نفت و گاز خوندم از دانشگاه صنعت نفت.

    مطالب زیر را حتما بخوانید:

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    لینک کوتاه: