پیش بینی قیمت نفت خام 2050

پیش بینی قیمت نفت خام 2021 2050
  • تاریخچه قیمت نفت

    پیش بینی قیمت نفت خام: در این گزارش قیمت نفت خام متناسب با نیاز قرارداد های بالادستی پیش بینی شده است. قبل از آنکه به پیش بینی قیمت نفت خام بپردازیم تاریخجه قیمت نفت خام را به صورت خلاصه مطرح می کنیم. علاوه بر نیروهای تئوریک عرضه و تقاضا (مانند رشد اقتصاد، رشد جمعیت و … )، دو عامل تاثیر گذار دیگر نیز در جهت دهی به قیمت نفت موثرند. با نگاهی به تاریخچه قیمت نفت، می توان این عوامل را به وضوح دید.

     

    دانلود فایل PDF و اکسل پیش بینی قیمت نفت خام تا سال 2050

    • جنگ ها
    • بحران های اقتصادی

    اثرات دو عامل بالا، بسته به اینکه سمت عرضه را هدف قرار داده باشد و یا طرف تقاضای نفت را، متفاوت خواهد بود. برای مثال حادثه یازده سپتامبر باعث کاهش قیمت نفت شد چرا که در کشوری که مصرف کننده نفت خام است رخ داده و انتظار می رود مصرف نفت خام کاهش یابد. از طرف دیگر جنگ عراق و کویت و جنگ اعراب و اسرائیل منجر به افزایش قیمت نفت خام شده است چراکه امنیت عرضه نفت مختل کرده است.

    از این رو دیدن افق بلند مدت قیمت نفت خام اگر غیرممکن نباشد کار آسانی نیز نخواهد بود. اما با فرض حذف جنگ و بحران های عمیق از معادلات، می توان روند عمومی و بلندمدت قیمت نفت خام را راحتتر به تصویر کشید.

    نمودار تاریخی قیمت نفت خام

    تاریخچه قیمت نفت خام و رویداد های مهم موثر بر قیمت آن

    عوامل موثر بر قیمت نفت

    با داشتن فرض فوق، عوامل اثر گذار بر قیمت نفت را می توان به صورت زیر دسته بندی کرد:

    • رشد جمعیت
    • رشد اقتصاد جهانی
    • عرضه و تقاضای نفت خام
    • رشد انرژی های تجدید پذیر
    • الزامات بین المللی کاهش انتشار کربن

     

    روش های پیش بینی قیمت نفت

    روش های پیشبینی قیمت نفت خام به سه دسته کلی تقسیم می شوند:

    • روش اقتصادسنجی
    • روش هوش مصنوعی
    • روش های ابتکاری

    رویکرد ابتکاری عمدتا براساس نظرسنجی، دانش حرفه  ای، تجربیات، عقاید و بینش است. یکی از روش های رویکرد ابتکاری مبتنی بر “عدم تغییر” است، به این شکل که قیمت فعلی را بهترین پیش بینی برای آینده می داند. این روش علیرغم سادگی، ثابت کرده نسبت به سایر روش های ابتکاری، کارایی بیشتری دارد. روش های مبتنی بر اقتصادسنجی و هوش مصنوعی، پیشبینی های دقیق تری را بدست می دهد. اگرچه ایراد هر دو گروه، گذشته نگر بودن آنها برای پیشبینی آینده است، با این حال برای پیشبینی قیمت نفت از همین ابزار ها استفاده می شود. (منبع)

    مقاله پیشنهادی:   بررسی طرح جدید بانکداری جمهوری اسلامی ایران

    مفروضات پیش بینی

    ·         رشد جمعیت

    جمعیت در سال 2050 مطابق پیشبینی های سازمان ملل و سایر مطالعات مستقل معادل 9.7 تا 9.9 میلیارد نفر تخمین زده شده است. علاوه بر این پیش بینی می شود در سال 2100 رشد جمعیت در حدود 11 میلیارد نفر متوقف شود. هم اکنون نرخ متوسط رشد جمعیت جهانی حدود 0.8 درصد بوده که تا سال 2100 به صفر خواهد رسید.  جمعیت فعلی ساکن در زمین، 7.9 میلیارد نفر می باشد.

    رشد 25 درصدی تا افق 2050

    ·         رشد اقتصاد جهانی

    طبق گزارش بانک جهانی، تولید ناخالص جهانی در پایان سال 2020 با 4.5 درصد افت نسبت به سال 2019 معادل 84 تریلیون دلار بوده است. براساس پیش بینی های معتبر، تولید ناخالص جهانی (طبق سناریوی پایه) تا سال 2025، 100 تریلیون دلار و تا سال 2050، 176 تریلیون دلار خواهد بود.  (منبع)

    نمودار زیر رشد تولید جهانی را با سه سناریوی بدبینانه، پایه و خوشبینانه به تصویر می کشد. نرخ رشد میانگین هر کدام از سناریو ها به ترتیب، 1.5% ، 2.5% و 3.5% می باشد.

    رشد 110 درصدی تا افق 2050

    ·         تقاضای نفت خام

    علیرغم افت و خیز های شدید در قیمت نفت خام، تقاضای آن روند پایدارتری را نشان می دهد. با توجه به نمودار های زیر، تقاضای نفت خام بیشتر از آنکه تحت تاثیر قیمت آن باشد، از رشد اقتصادی اثر می پذیرد. میانگین رشد تولید ناخالص جهانی (GWP) از سال 2000 تا 2020،  4.8% و میانگین رشد مصرف نفت خام در همان بازه 1% بوده است.

    قیمت و تقاضای نفت خام

    قیمت و تقاضای نفت خام

    لازم به ذکر است اگرچه سهم نفت از سبد انرژی بین المللی در حال کاهش است، اما رشد آن همچنان مثبت است و تا زمانیکه رشد مصرف نفت، منفی نشود پدیده اوج مصرف نفت ظهور نخواهد کرد، که با توجه به رشد اقتصادی (2.5%) و رشد جمعیت (0.7%) در افق 2050 توجیه پذیر است.

    از طرف دیگر چنانچه در اثر پدیده پیک نفتی احتمالی، (تقاضای نفت کاهش یابد) قیمت نفت کاهش می یابد و مجددا به یک منبع ارزان قیمت برای صنایع مختلف تبدیل می شود، لذا مجددا تقاضا و ارزش آن افزایش می یابد.

    از طرفی پیش بینی های نادرست قبلی در خصوص پیک نفتی، این تصور را در ذهن ایجاد می کند که نظریه پیک نفتی، به یک پیش بینی خود برانداز تبدیل شده باشد و تحلیل گران در پایان هر دوره پیش بینی، دلایلی در توجیه عدم تحقق پیک نفتی ذکر می کنند. دلیل عدم تحقق این پیش بینی ها اینست که، پیش بینی ها گذشته نگر هستند، در حالیکه آینده با ابزار های آینده ساخته می شود.

     بنابراین براساس مشاهدات صورت گرفته، پدیده پیک نفتی در افق مورد نظر دور از انتظار است.

    مقاله پیشنهادی:   مروری بر صنعت نفت و گاز ایران

    پیش بینی قیمت نفت

    پیش بینی قیمت نفت عموما بر اساس روند های عرضه و تقاضا و تغییرات در ذخایر صورت می گیرد.

    تحلیل ها

    کاهش قیمت در نیمه دوم سال به دلیل تغییرات فصلی تقاضای حمل نقل است، بعد از بهار و تابستان تقاضای حمل و نقل کاهش یافته که منجر به کاهش قابل انتظار قیمت می شود. همزمان با افزایش افراد واکسینه شده، تقاضای فراورده های نفتی افزایش یافته است.  محدودیت تولید اعمال شده توسط کمک شایانی به افزایش قیمت کرده است.

    ادامه جنگ تجاری قدرت های جهانی منجر به رکود های دوره ای و در نتیجه کاهش تقاضای نفت خام می شود.

    به صورت کلی قیمت نفت خام تحت تاثیر دو دسته عوامل اصلی قابل پیش بینی و غیر قابل پیش بینی است که عبارتند از:

    ·عوامل قابل پیش بینی

    • رشد جمعیت، رشد اقتصاد
    • جهت گیری به سمت انرژی های پاک در سبد مصرفی جهانی
    • افزایش تولید کشورهای وارد وارد کننده نفت خام مانند آمریکا
    • کاهش قدرت اپک به دلیل ظهور تولید کننده های جدید،
    • تقویت دلار در مقابل سایر ارزها،
    • فشار ناشی از مراجع زیست محیطی،
    • اتمام میادین سبز و تولید از میادین قهوه ای با هزینه بالاتر

    دانلود فایل PDF و اکسل پیش بینی قیمت نفت خام تا سال 2050

    · عوامل غیر قابل پیش بینی

    در کنار عوامل فوق، عواملی وجود دارند روند قیمت را از روند طبیعی خود خارج کرده و نوسان های شدید ایجاد می کنند. جنگ ها، تنش های سیاسی، تنش های اقتصادی، رویدادهای طبیعی در این دسته جای می گیرند.

    با این حال در سال گذشته عامل غیر قابل پیش بینی ویروس کرونا، سایر عوامل را با قدرت کنار زد و باعث افت شدید در قیمت نفت خام شد.

    با داشتن همه موارد ذکر شده فوق انتظار داریم تا زمانی که رشد اقتصادی، رشد جمعیت، تنوع کاربرد های نفت خام بالا باشند و هزینه تولید نفت خام نیز در آینده افزایشی باشد، از این رو پیش بینی می کنیم تقاضا برای نفت خام قبل از 2050 به اوج (peak oil) نخواهد رسید و فقط نرخ رشد آن نزولی خواهد بود. بنابراین می توان افق قیمت بلند مدت نفت خام را صعودی دانست.

    تولید نفت آمریکا برای فصل دوم 2021، 10.9 میلیون بشکه در روز پیش بینی شده است علاوه بر این انتظار می رود تا پایان 2022 تولید نفت در آمریکا به 11.4 میلیون بشکه در روز برسد. کاهش سهم اپک از تولید نفت، عدم تعهد در رعایت سهمیه های تولید، رویکرد های متفاوت کشورهای عضو در برخورد با منابع پایان پذیر و اختلافات سیاسی باعث شده تا قدرت این سازمان بر روی قیمت نفت خام کاهش یابد. اگرچه در پاندمی کرونا کاهش تولید کشور های عضو اپک کمک قابل توجهی به کنترل قیمت کرد.

    پیش بینی های جهانی

    براساس پیش بینی کوتاه مدت اداره اطلاعات انرژی EIA که در 6 آوریل 2021 منتشر شده است، قیمت نفت برنت را برای میانگین فصل دوم سال میلادی را 65 دلار و برای نیمه دوم سال 2021، را 61 دلار پیش بینی کرده است.  EIA قیمت اسمی نفت برنت را برای آینده به شکل زیر پیش بینی کرده است.

    • تا 2025 ، 66 دلار
    • تا 2030، 89 دلار
    • تا 2040، 132 دلار
    • تا 2050، 185 دلار
    مقاله پیشنهادی:   تورم و علل آن

    در گزارشی که در 4 مارس 2021 به دست مجله Rigzone رسیده، متوسط نفت برنت را 64 برای سال 2021 پیش بینی کرده است که 5 دلار نسبت به پیش بینی قبلی بالاتر بود. این گزارش سال های دورتر را اینگونه پیش بینی کرد.

    • 2022، 63 دلار
    • 2023، 67 دلار
    • 2024، 70 دلار
    • 2025، 72 دلار

    Bloomberg قیمت نفت برنت را برای سال 2021، 56 دلار و

    • 2022، 58.2 دلار
    • 2023، 60 دلار
    • 2024، 63 دلار
    • 2025، 62 دلار

    در پایان ژانویه 2021، وبسایت oil price، میانگین قیمت نفت WTI را برای سال 2021 بین 50 تا 55 پیش بینی کرده است.

    آژانس بین المللی انرژی، IEA در گزارش بازار نفت که ماه مارس 2021 منتشر شد، پیش بینی می کند مصرف نفت 60% از افت 2020 را بازسازی کرده و 5.5 میلیون بشکه رشد می کند و در سال 2023 به سطح تولید سال 2019 باز خواهد گشت. این آژانس برای سال 2021،  WTI را 58.9 دلار و brent را 62.3 دلار پیش بینی کرده است. سال 2022 را نیز به ترتیب 56.7 و 60.5 دلار پیش بینی کرده است.

    تحلیل FXempire در تاریخ 14 آوریل 2021، قیمت نفت آمریکا را برای کوتاه مدت 65 دلار (قیمت فعلی 62 دلار) و قیمت نفت دریای شمال را 67 دلار (قیمت فعلی 65 دلار) پیش بینی کرده است.

     

    نتایج

    قیمت فعلی هر بشکه نفت خام شاخص مطابق جدول زیر است:

    نوع قیمت ($/bbl)
    Brent 64
    WTI 68
    OPEC basket 65
    Dubai 63
    Iran light 64
    Iran heavy 62
    Iran Forozan blend 62

    جدول 1: قیمت نفت های شاخص، (قیمت نفت ایران تحویل در مدیترانه) – 20 آوریل 2021

    کوتاه مدت، میان مدت

    میانگین قیمت برنت برای فصل دوم 2021، 65 دلار پیش بینی می شود و برای فصل دوم سال همزمان با کاهش فصلی تقاضای حمل و نقل، 61 دلار پیش بینی شده است.

    پیش بینی ما برای میانگین 2021، 62 دلار است. برای سال های 2022 و 2023، به ترتیب 63 دلار و65 دلار پیش بینی می کنیم.

    پیش بینی 2050

    در نمودار و جداول زیر پیش بینی قیمت های اسمی و حقیقی ارائه شده است.

    پیش بینی قیمت نفت خام تا 2050

    پیش بینی قیمت اسمی نفت خام برنت تا 2050

    نمودار زیر سایر پیش بینی ها را در کنار پیش بینی انجام شده جهت مقایسه ارائه شده است.

    پیش بینی های مختلف قیمت نفت خام تا 2050

    مقایسه پیش بینی های مختلف قیمت نفت خام تا سال 2050

     

    دانلود فایل PDF و اکسل پیش بینی قیمت نفت خام تا سال 2050

    پیش بینی نرخ ارز تا پایان 1400
    پیش بینی نوسانات قیمت سهام و حجم مبنا
    دانلود گزارش پیش بینی قیمت نفت خام تا سال 2050

     

    میانگین امتیازات ۵ از ۵
    از مجموع ۲ رای
    صابر نجارقابل

    صابر نجارقابل هستم. لیسانسم رو اقتصاد پول و بانکداری خوندم از دانشگاه شهید بهشتی و دوره ارشد اقتصاد نفت و گاز خوندم از دانشگاه صنعت نفت.

    مطالب زیر را حتما بخوانید:

    1. Margaretmen گفته؛
      11:41 1402/02/11

      Novost

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    لینک کوتاه: