قرارداد های بازار فارکس
راهنمای مطالعه
قرارداد های بازار فارکس چهار دسته کلی دارند
قرارداد های بازار فارکس: بازار فارکس نتنها بزرگترین بازار مالی موجود در سطح جهان، بلکه بزرگترین بازار موجود می باشد. با توجه به گستردگی این بازار و تنوع معاملاتی که در آن صورت میگیرد، قراردادهای مختلفی در این بازار مورد استفاده قرار می گیرد. طبیعتا این قراردادها یک سری شباهتها و تفاوتهایی نسبت به یکدیگر دارند؛ دلیل این موضوع عبارت از طراحی شدن این قرادادها برای رفع نیازهای مختلفی میباشد که در این بازار گسترده وجود دارد.
به همین دلیل، امروزه آشنایی با این قراردادها برای فعّالین بازارهای مالی در سطح بینالمللی اهمیت زیادی پیدا کرده است. لذا در این مقاله انواع قراردادهایی که در فارکس وجود دارند (شامل قراردادهای سواپ، تجارتهای اسپات و فیوچرز) به همراه یک سری توضیحات در مور نحوه انجام هر یک از آنها آورده شده است. منبع
چهار نوع قراردادی که در فارکس وجود دارند:
- قراردادهای فیوچرز
- سواپ ارز
- مبادلات اسپات
- قراردادهای فوروارد فارکس (که در مقالات بعدی توضیح داده می شود)
همین الان شما میتوانید با استفاده از قراردادهای مختلفی که در فارکس وجود دارند (شامل فارکس اسپات، قراردادهای فیوچرز و حتی سواپهای ارزی) اقدام به داد و ستد کنید. یک سری تفاوتهای محدودی وجود دارند که باعث میشوند این قراردادهای مختلف نسبت به یکدیگر متفاوت باشند.
فیوچرزهای ارزی
قراردادهای فیوچرز ارزی عبارت از قراردادهایی می باشند که دو طرف را در یک تاریخ مشخص شده مربوط به آینده نسبت به هم متعهد میکند تا یک معامله خرید و فروش مربوط به یک مقدار ثابتی ارز را در یک قیمت مشخص شده انجام دهند. فرض کنید که فروشنده قبل از سررسید از پوزیشن خودش خارج نشود؛ این فرد در زمان نوشتن فیوچرز میتواند به صورت شخصی دارای ارز باشد یا ممکن است در مورد این موضوع سفته بازی کند که قبل از تاریخ تسویه، ارز موجود در بازار اسپات نسبت به ارز فعلی ارزانتر خواهد بود. در اغلب مواقع یکی از ارزهای مورد نظر طرفین عبارت از دلار آمریکا می باشد. فیوچرزهای ارزی در اغلب مواقع توسط یک سری شرکتهای بین المللی استفاده می شوند که به دنبال تامین شدن در برابر تغییرات ارزش ارزهای خارجی هستند.
فارکس اسپات
در فارکس اسپات خود ارزها بعد از تاریخ تسویه به صورت فیزیکی مورد مبادله قرار می گیرند. معمولا تحویل ارز 2 روز بعد از تاریخ اجرای قرار داد صورت می گیرد؛ دلیل این موضوع عبارت از این است که مبادله پول مابین حسابهای بانکی در حالت معمول 2 روز طول می کشد. در حالت کلی هر بازار اسپات شامل تبادل واقعی دارایی مورد نظر میباشد. این نوع قراداد بیشتر در بازارهای مربوط به کالاها مورد استفاده قرار میگیرد. برای مثال در هر زمانیکه یک فرد برای مبادله ارز به بانک مراجعه میکند، این فرد در بازار اسپات فارکس شرکت میکند. در بزرگترین بازار جهانی مربوط به بازار اسپات ارز خارجی، ارزش معاملات روزانه بیش از یک تریلیون دلار آمریکا میباشد. منبع
تفاوت های فیوچرز ارزی و فارکس اسپات
اصلیترین تفاوت مابین فیوچرزهای ارزی و فارکس اسپات در تعیین قیمت مبادله و زمان صورت گرفتن معامله می باشد. زمانیکه شما یک قرارداد فیوچرز ارزی می بندید، در واقع در مورد یک قیمت تسویه در آینده توافق می کنید. در واقع این مورد به معنای تعهد شما برای مبادله کردن یک حجم توافق شدهای از ارز در یک تاریخ مشخص شده در آینده می باشد. از طرف دیگر شما در فارکس اسپات فورا اقدام به معامله می کنید و ارز را به عنوان دارایی خودتان تحویل می گیرید.
با وجود تفاوتهای ریزی که در بالا بیان شدند، صرف نظر از اینکه در فیوچرز یا اسپات اقدام به معامله کنید، جفتهای یکسانی را مشاهده خواهید کرد. البته یک سری تفاوتهای عملی مابین این تبادلات وجود دارد؛ این تفاوتها بر روی حق کمیسیون ها یا هزینه های معاملاتی که پرداخت می کنید و همچنین اهرمی که به شما اجازه داده می شود تا بر روی دارایی خودتان اعمال کنید، تاثیرگذار می باشد.
در صورتیکه شما در فیوچرز معامله کنید، باید از طریق یک قرارداد فیوچرز اقدام به معامله کنید و یک حق کمیسیونی را به کارگزار فیوچرز خودتان بپردازید. علاوه بر این باید قوانین مربوط به اهرم کارگزار فیوچرز که از طریق آن معامله می کنید را رعایت کنید. همچنین در صورتیکه شما بخواهید در فارکس اسپات معامله کنید، باید از طریق یک کارگزار فارکس اسپات معامله کنید و یک اسپریدی به آنها پرداخت کنید و شرایط مربوط به اهرم و مارجین (حاشیه سود) را رعایت کنید. در حالت کلی شرایط فارکس اسپات بهتر از شرایط فیوچرز می باشد.
به طور خلاصه میتوان گفت که:
- یک فیوچرز ارزی عبارت از یک قرارداد فیوچرزی می باشد که در مورد تبادل یک ارز در یک تاریخ مشخصی در آینده و در یک قیمت خرید ثابت یک تعهدی را ایجاد میکند.
- یک قرارداد فارکس اسپات در مورد تحویل سریع ارزهای مورد نظر (معمولا تا 2 روز) بعد از تاریخ تسویه تعهد ایجاد میکند.
- اصلیترین تفاوت مابین این دو قرارداد عبارت از نحوه تعیین قیمت مبادله و زمان تبادل فیزیکی جفت های ارزی میباشد.
سواپ ارزی چیست؟
سواپ ارزی یک قرادادی مابین دو طرف می باشد که برای تبادل مقداری مشخصی از جفتهای ارزی در برابر یکدیگر صورت میگیرد و بعد از گذشت یک دوره زمانی خاص به مقدار اصلی سواپ شده بر می گردد. دوره یا سررسید این قرارداد میتواند تا 30 سال باشد. شاید این سوال مطرح شود که در صورت بسته شدن چنین قرادادی، طرفین چه شرایطی خواهند داشت.
سواپ ارزی یک روش کاملا ارزانی برای بانکها و سایر موسسات مالی است که از طریق آن به صورت روزمره اقدام به ایجاد توازن در ارز خارجی می کنند. این موسسات بجای قرض دادن بر اساس نرخ ارز رایج در کشور، یک بدهی ارزانتری را از کشورهای خارجی می گیرند. سواپ ارزی یکی از محرکهایی می باشد که فرآیند به دست آوردن یک “بدهی ارزان قیمت” مربوط به یک ارز خارجی را تسهیل میکند.
همچنین تجّار، بانکها و سایر موسسات هم به منظور هج کردن یا کاهش ریسک ارزی از سواپ ارزی استفاده میکنند. در مواردی که یک شرکت ارز خارجی را وام میگیرد، از طریق خرید یک سواپ آن می توانند این ارز را در نرخ فعلی “قفل کنند” تا در زمان سررسید پول رایج کشورشان را بر اساس نرخ امروزی به ارز تبدیل کنند.