فارکس چیست؟

بازار فارکس
  • بازار فارکس (FX)

    فارکس بازاری است که در آن پول­های واحد کشورهای مختلف مورد مبادله قرار می­گیرد. این بازار بزرگترین بازار موجود در سطح جهانی است که درجه نقدینگی آن بیشتر از سایر بازارها می­باشد و در آن روزانه میلیاردها دلار جابجا می­شود. بازار فارکس دارای موقعیت فیزیکی مشخصی نیست، بلکه این بازار یک شبکه الکترونیکی از بانک­ها، کارگزاری­ها، مؤسسات و تجار انفرادی (که معمولا از طریق کارگزاری­‌ها یا بانک­‌ها اقدام به معامله می­‌کنند) است.

    فارکس

    قیمت گذاری در فارکس

    اکثر مؤسسات (شامل موارد مختلف که از مؤسسات مالی تا سرمایه­‌گذاران انفرادی را شامل می­‌شوند) نیاز به پول­های واحد کشورهای مختلف دارند و این امکان وجود دارد که براساس تغییر ارزش واحدهای پول مختلف اقدام به سفته‌­بازی کنند. این مؤسسات سفارشات خرید یا فروش واحدهای پول مختلف را در یک شبکه ثبت می­‌کنند و این سفارشات با سایر سفارش­‌های موجود در مورد واحدهای پولی مقایسه می‌شود و در صورت انطباق داشتن معامله صورت می­‌گیرد.

    بازار فارکس به صورت 24 ساعته و 5 روز در هفته فعال است و فقط در سالگردهای مذهبی و تعطیلات رسمی تعطیل می­‌باشد. در صورتی که حداقل بازار یک کشور خاص یا بازار جهانی برای تجارت باز باشد، ممکن است واحدهای پول مختلف باز هم مورد مبادله قرار بگیرند.

     

    نکات کلیدی در مورد بازار فارکس

    • بازار فارکس شبکه­‌ای است که از مؤسسات مختلف تشکیل شده و به صورت 24 ساعته و 5 روز در طول هفته فعال است؛ همچنین این بازار در روزهایی که تمامی بازارها به دلیل یک سالگرد تعطیل‌اند، فعال نیست.
    • تاجران خرده­‌فروش می­‌توانند یک حساب فارکس باز کنند و بعد از آن اقدام به خرید و فروش واحدهای پول مختلف کنند. سود یا زیان ناشی از تفاوت قیمت ارزهای مختلف از طریق مقایسه قیمت خرید و فروش محاسبه می­‌شود.
    • قراردادهای فیوچرز و فوروارد (Futures and Forwards) یک روش دیگر برای مشارکت در بازار فارکس است. قراردادهای فوروارد قابل تنظیم هستند و بعد از تاریخ انقضاء مبادله ارز صورت می‌­گیرد. قراردادهای فیوچرز غیرقابل تنظیم هستند و معمولا توسط سفته­‌بازان مورد استفاده قرار می­‌گیرند؛ معمولا پوزیشن­‌ها قبل از تاریخ انقضاء بسته می­‌شوند تا از تسویه جلوگیری شود.
    • بازار فارکس بزرگترین بازار مالی موجود در سطح جهان است.
    • معمولا تجار خرده­‌فروش تمایلی به تحویل دادن مقدار کامل ارز مورد مبادله ندارند. در مقابل آنها تمایل دارند که از طریق تفاوت قیمت ایجاد شده در مورد ارزهای مختلف که با گذشت زمان ایجاد می­‌شود، سود کسب کنند. به همین دلیل کارگزاران در طول هر روز موقعیت­‌های مختلفی اتخاذ می‌کنند.
    مقاله پیشنهادی:   بورس ارز و جذابیت های آن در روند معاملات

     

    قیمت­گذاری در فارکس

    قیمت­‌های فارکس در جفت­‌ها (Pairs) مشخص می­‌شود. دلیل این موضوع عبارت از این است که شما در حین خرید یک ارز، یک ارز دیگری را خواهید فروخت. قیمت­های ارزهای خارجی متأثر از چند فاکتورند که برخی از آن‌ها عبارتند از:

    • نرخ­‌های بهره
    • تورم
    • سیاست دولت
    • تقاضای واردات و صادرات

    به دلیل وجود داشتن این عوامل تأثیرگذار و همچنین حجم بالای تجارت، قیمت­‌ها با سرعت بالایی تغییر می‌کنند؛ به همین دلیل این بازار ریسک بالایی برای سرمایه­‌گذاران دارد.

    به منظور اینکه درک بهتری از نحوه قیمت ­گذاری در این بازار داشته باشیم، یک مثال از ارزش دلار ایالات متحده در مقابل یورو می‌­زنیم. سه حرف برای نمایش دادن اختصار ارزها استفاده می­‌شود. در سمت چپ ارز مبنا قرار می­‌گیرد. برای مثال USD/EUR. این ارز با ارز قرار گرفته در سمت راست که یورو یا EUR است، بر اساس مظنه مبادله می­‌شود.

     

    نحوه خرید و فروش در فارکس

    در صورتی که شما می­خواهید در فارکس خرید و فروش کنید، باید نسبت به یک سری اصول شناخت داشته باشید. در حین معامله در این بازار دو قیمت بیان می­‌شود که عبارتند از:

    1. بید (bid) که نشان­‌دهنده مقدار پولی است که شما در صورت فروش یک ارز دریافت خواهید کرد
    2. اسک (ask) که نشان دهنده میزان پولی است که شما در صورت خرید یک ارز پرداخت خواهید کرد
    مقاله پیشنهادی:   ضرورت مراجعه به یک شرکت مشاوره اقتصادی

    تفاوت مابین این دو مورد به عنوان اسپرید (spread) شناخته می­شود. ‌اسپرید نشان­دهنده هزینه مربوط به معامله فارکس است. هر چقدر که این اختلاف بیشتر باشد، هزینه خرید و فروش یک ارز خاص بیشتر خواهد بود. این نکته را به یاد داشته باشید که هدف موجود عبارت از خرید به قیمت پایین و فروش به قیمت بالا است.

     

    استراتژی های مربوط به معامله

    سرمایه­‌گذاران به صورت مرسوم برای تصمیمگیری در مورد سودآور بودن یک سرمایه­‌گذاری از تحلیل بنیادین استفاده می­‌کنند. تحلیل بنیادی، داده­‌های بلندمدت را در نظر می­‌گیرد و برای سودآور بودن نیاز به زمان دارد.

    فارکس یک بازار باز و دارای سیالیت بالا است. در چنین بازارهایی که ریسک موجود زیاد است و نوسانات بازار سریع بوده، تحلیل تکنیکال کارکرد بهتری نسبت به تحلیل بنیادی دارد؛ به بیان دیگر شما نمی­‌خواهید چیزی را بخرید و آن را برای بلندمدت نگه دارید؛ بنابراین در این بازار شما نیاز دارید که سریعا تصمیم­‌گیری کنید.

     

    شاخص‌­های فنی مربوط به معامله در این بازار

    دو شاخص فنی استاندارد رایج برای این بازار وجود دارد که عبارتند از:

    • RSI – شاخص قدرت نسبی
    • MACD – میانگین حرکت واگرایی همگرایی
    مقاله پیشنهادی:   معرفی چند ایده کسب و کار اینترنتی (کسب و کار آنلاین)

    هر دوی این شاخص­‌ها ابزارهای مناسبی برای فارکس‌اند، چرا که هر دوی آن‌ها می­‌توانند برای هر بازه زمانی استفاده شوند و می­‌توانند برای سبک خاص شما شخصی­‌سازی شوند. برخی از ایده­‌های پیشرفته­ همانند نظریه موج الیوت (Elliott Wave theory) و سطوح نشانه­‌گذاری مجدد فیبوناسی (Fibboacci retracement levels) هم می­‌توانند در فارکس به کار گرفته شوند. هر چند که درک این مفاهیم سخت است و بهتر است که معامله‌کنندگان حرفه­‌ای از آن استفاده کنند.

    معامله­‌کنندگان برای پیشبینی حرکت بازار از سطوح ثابت یک شاخص همانند RSI یا MACD استفاده می­‌کنند. آن‌ها با استفاده از این شاخص­‌ها پیشبینی خواهند کرد که آیا بازار به سمت پایین حرکت خواهد کرد (بعد از خرید بیش از حد) یا اینکه آماده صعود است (بعد از فروش بیش از حد).

     

    فارکس یک بازار ریسکی است و برای مبتدیان مناسب نیست

    بازار فارکس نقش مهمی در حمایت از واردات و صادرات یک کشور دارد. به دلیل اینکه اکثر ارزها در بازار فارکس تأثیرگذار هستند، این بازار یک محل تهاتر برای ارزهای مهم است.

    اکثر متخصصان بازارهای مالی معتقد هستند که فارکس برای همه افراد مناسب نیست. این بازار برای افرادی مناسب است که آموزش مناسب و تخصصی در این زمینه دیده­‌اند. همانند تمامی بازارهای مالی، تنوع داشتن در سرمایه­‌گذاری­‌های صورت گرفته در این بازار هم اهمیت زیادی دارد. به دلیل اینکه ریسک بازار فارکس زیاد است، در صورتی‌که بخواهید برای افزایش تجربه خودتان وارد این بازار شوید، باید بخش کوچکی از پرتفلیو خودتان را به این بازار اختصاص دهید.

    میانگین امتیازات ۵ از ۵
    از مجموع ۱ رای
    رضا رشیدی

    کارشناس ارشد اقتصاد نفت و گاز

    مطالب زیر را حتما بخوانید:

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    لینک کوتاه: