آشنایی با گواهی سپرده کالایی زعفران
راهنمای مطالعه
- معاملات گواهی سپرده زعفران به زبان ساده
- 1-مهمترین مزایای گواهی سپرده کالایی برای فعالان این بازار چیست؟
- امکان خرید وفروش مستمر و متعدد بدون جابه جایی؛
- ایجاد اطمینان در خریدار و فروشنده نسبت به کیفیت کالای خریداری شده و مسولیت انبار پذیرش شده نزد بورس نسبت به کیفیت و کمیت کالای خریداری شده؛
- امکان فروش محصول به قیمت واقعی به ویژه با افزایش حجم معاملات وفعالان بازار گواهی سپرده زعفران در بورس کالا؛
- استاندارد سازی محصول قابل پذیرش در انبار و افزایش تعهد به استاندارد کالا بین خریداران فروشندگان؛
- کمک به ارتقای برند زعفران ایرانی با توجه به انتشار اطلاعات قیمت ها و حجم معاملات به صورت آنلاین و از طریق اینترنت در سطح کشور و دنیا و امکان حضور مستقیم خریداران بین المللی در این معاملات؛
- امکان تامین مالی تولیدکنندگان دارای گواهی سپرده زعفران در صورت موافقت بانک ها با توثیق گواهی سپرده با توجه به وجود بستر قانونی توثیق در دستورالعمل مربوطه در بورس کالا.
- 2-مشخصات کیفی زعفران پذیرش در انبارهای زرین زعفران مشرق زمین تربت حیدریه و اتحادیه تعاونی های روستایی استان خراسان رضوی در کدام آزمایشگاه ها ارزیابی می شود؟
- 3- هزینه خدمات ارزیابی کیفیت زعفران به چه مبلغی می باشد؟
- 4-چه مقدار زعفران به منظور ارزیابی کیفی توسط انبار مورد استفاده قرار میگیرد وکدام مشخصات ارزیابی میشود؟
- 5-مسولیت کیفی و کمی محصول در مدت ارزیابی و در طول دوره نگهداری به عهده چه کسی میباشد؟
- 6-چه مدرکی به عنوان سند مالکیت کالا در اختیار زعفران کار قرار میگیرد؟
- 7-برای خرید و فروش زعفران به کجا باید مراجعه نمود؟نحوه ی دسترسی به کارگزاران چگونه است؟
- 8-دارنده زعفران چه مدارکی در زمان تحویل زعفران به انبار باید همراه داشته باشد؟
- 9-فرایند فروش یا خرید گواهی سپرده کالایی زعفران در بورس کالا ایران چگونه است؟
- 10-ساعت ها روزها معاملات در بورس کالا چه زمانی است؟
- 11-وجه حاصل از معامله پس از چند روز به حساب زعفران کار واریز میشود؟
- 12-هزینه ی انبارداری توسط چه کسی پرداخت میشود؟
- 13-میزان کارمزد معاملاتی گواهی سپرده کالایی به چه صورت می باشد؟
- 14-چگونه میتوان زعفران خریداری شده را از انبار تحویل گرفت؟
- 15-حداکثر زمان نگهداری زعفران در انبار تا چه زمانی میباشد؟
- 16-حداقل مقدار زعفران خریداری شده قابل تحویل از انبار به چه میزان می باشد؟
- بورس و فرابورس، شباهت ها تفاوت ها
- سرمایه گذاری در بورس را از کجا شروع کنیم؟
- آموزش قراردادهای اختیار معامله زعفران
- آشنایی با معاملات قراردادهای آتی زعفران
- قراردادهای سلف موازی استاندارد
- چگونه بر روی طلا سرمایه گذاری کنیم؟
- اختیارات نامتعارف(Exotic Option)
- اختیار متعارف و غیرمتعارف تفاوت ها و شباهت ها
- کاربرد قرارداد اختیار معامله
- اختیارات نامتعارف و مدیریت ریسک بازار
- گرامین بانک پشتوانه کسب و کارهای خرد
- کسب وکار الکترونیک راهی برای بهتر دیده شدن
- چگونه در اوراق بدهی سرمایه گذاری کنیم؟
- عرضه اولیه چیست و چگونه انجام می شود
معاملات گواهی سپرده زعفران به زبان ساده
گواهی سپرده کالایی، اوراق بهادار است که نشاندهنده مالکیت دارنده آن بر مقدار معینی کالا است. در این روش، دارندگان زعفران، با استاندارد خاصی که بورس اعلام می کند، می توانند با اخذ کد بورس(سهام)، محصول خود را به انبار پذیرش شده نزد بورس، بسپارند و در قبال آن، قبض انباری (گواهی سپرده ای) دریافت نمایند که با مراجعه به کارگزاری های بورس و تکمیل فرم درخواست فروش، آن را از طریق بورس به فروش برسانند و یا آن را تا مدت معینی در انبار نگهداری نمایند.
پذیرش، سنجش کیفیت و نگداری محصول در انبار هزینه مشخصی دارد که از طریق بورس و انبار اعلام می شود. کسانی که میخواهند از طریق گواهی سپرده،زعفران خریداری کنند،می توانند با دریافت کد بورس (اوراق بهادار)از طریق مراجعه به کارگزاری ها ،و پس از واریز وجه مقداری که قصد خرید آن را دارند،با تکمیل فرم درخواست خرید نسبت به خرید زعفران از طریق بورس اقدام نمایند نسبت به تحویل گرفتن زعفران خود از انبار، با پرداخت هزینه انبارداری، کالای خود را در انبار نگهداری نمایند.
کلیه اطلاعات مربوز به کالا ها ،انبار ها،معاملات ،هزینه ها(انبار و کارمزد معاملات)و کارگزاران معاملات گواهی سپرده از طریق سایت اینترنتی بورس کالای ایران به نشانی www.ime.co.ir اعلام میشود. اطلاعات آنلاین معاملات و آخرین قیمت ها و درخواستهای خرید و فروش در سایت www.tsetmc.com قابل مشاهده است.
به مهمترین سوالات متداول مطروحه در این فرآیند در ادامه پاسخ داده شده است:
1-مهمترین مزایای گواهی سپرده کالایی برای فعالان این بازار چیست؟
- عدم نیاز به تحویل فیزیکی،جابه جایی،تحمل هزینه و افت مربوطه در هر بار خرید؛
-
امکان خرید وفروش مستمر و متعدد بدون جابه جایی؛
-
ایجاد اطمینان در خریدار و فروشنده نسبت به کیفیت کالای خریداری شده و مسولیت انبار پذیرش شده نزد بورس نسبت به کیفیت و کمیت کالای خریداری شده؛
-
امکان فروش محصول به قیمت واقعی به ویژه با افزایش حجم معاملات وفعالان بازار گواهی سپرده زعفران در بورس کالا؛
-
استاندارد سازی محصول قابل پذیرش در انبار و افزایش تعهد به استاندارد کالا بین خریداران فروشندگان؛
-
کمک به ارتقای برند زعفران ایرانی با توجه به انتشار اطلاعات قیمت ها و حجم معاملات به صورت آنلاین و از طریق اینترنت در سطح کشور و دنیا و امکان حضور مستقیم خریداران بین المللی در این معاملات؛
-
امکان تامین مالی تولیدکنندگان دارای گواهی سپرده زعفران در صورت موافقت بانک ها با توثیق گواهی سپرده با توجه به وجود بستر قانونی توثیق در دستورالعمل مربوطه در بورس کالا.
2-مشخصات کیفی زعفران پذیرش در انبارهای زرین زعفران مشرق زمین تربت حیدریه و اتحادیه تعاونی های روستایی استان خراسان رضوی در کدام آزمایشگاه ها ارزیابی می شود؟
ارزیابی زعفران قابل تحویل ،در آزمایشگاهای متعلق به انبار های شرکت زرین زعفران مشرق زمین به آدرس خراسان رضوی -شهرستان تربت حیدریه -خیابان فردوسی31-پلاک7 ساختمان امید وانبار اتحادیه تعاونی های روستایی خراسان رضوی به آدرس مشهد-بلوار شهید صادقی- جنب روزنامه خراسان -اتحادیه تعاونی های روستایی استان خراسان رضوی طبقه همکف صورت می پذیرد.
توجه به این موضوع ضروری است که آزمایشگاه های انبار های پذیرش شده آکرودیته نمیباشد و آزمایشگاه همکار سازمان ملی استاندارد ایران به حساب نمی آید ولی اجازه فروش زعفران با یک برند ثبت شده را از سازمان دارد.
3- هزینه خدمات ارزیابی کیفیت زعفران به چه مبلغی می باشد؟
هزینه خدمات انبار برای ارزیابی کالا و نمونه گیری به ازای هر محموله به وزن حداکثر 4 کیلوگرم ،مبلغ 1320000 ریال میباشد که به صورت نقدی توسط مشتری به انبار /انباردار پرداخت میشود ؛در صورت تحویل محموله های با وزن بیشتراز 4کیلوگرم توسط مشتری به انبار ،هزینه ارزیابی به تناسب برای هر محموله محاسبه و دریافت میشود.
4-چه مقدار زعفران به منظور ارزیابی کیفی توسط انبار مورد استفاده قرار میگیرد وکدام مشخصات ارزیابی میشود؟
انبار/انباردار مجاز است به منظور ارزیابی محصول حداکثر تا 3گرم از کالا،به ازای هر محموله ،را برای آزمون استخراج و تشخیص رنگ های افزودنی،تعیین میزان کروسین،پیکروکروسین،سافرانال،رطوبت و مواد فرار،مواد خارجی مربوط به گیاه و محیط شامل گرد و غبار ،ریگ و شن و همچنین خامه همراه با کلاله مورد استفاده قرار دهد و قبض انبار براساس وزن خالص (وزن تحویلی منهای مقدار مجاز استفاده شده در فرایند ارزیابی)صادر میشود.
5-مسولیت کیفی و کمی محصول در مدت ارزیابی و در طول دوره نگهداری به عهده چه کسی میباشد؟
مسولیت هر گونه افت کمی و کیفی محصول در مدت ارزیابی کالای تحویلی (فرایند آزمایش و قرنطینه)و در طول دوره نگهداری بر عهده انباردار بوده و انباردار ملزم به جبران خسارات احتمالی خواهد بود.
6-چه مدرکی به عنوان سند مالکیت کالا در اختیار زعفران کار قرار میگیرد؟
گواهی سپرده کالایی/قبض انبار از سوی انباردار صادر شده و پس از مهر و امضا ،به عنوان رسید کالا در اختیار مالک کالا قرار میگیرد.(ابتدا قبض انبار و بعد از یک روز کاری گواهی سپرده کالایی صادر میشود .لیکن برای فروش کالا نیازی به دریافت فیزیکی برگه گواهی سپرده نمیباشد.)
7-برای خرید و فروش زعفران به کجا باید مراجعه نمود؟نحوه ی دسترسی به کارگزاران چگونه است؟
به منظور خرید و فروش محصول در بورس دریافت کدبورسی سهامداری و تکمیل درخواست خرید /فروش لازم است. صدور کدبرای اشخاص حقیقی با ارایه مدارک شناسایی شامل شناسنامه و کارت ملی در کارگزاری ها انجام میشود . درخواست خرید/فروش نیز در محل کارگزاری تکمیل می شود.متقاضیان خرید نیز باید وجه را به حساب کارگزاری واریز نمایند.
نمایندگان برخی کارگزاران دارای مجوز ،در انبار مستقر هستند و اطلاعات تماس کلیه کارگزاران در سایت بورس کالای ایران(منوی ذینفعان>کاگزاران)موجود میباشد.همچنین لیست کلیه کارگزاران دارای مجوز معاملات گواهی سپرده کالایی در محل انبار به رویت کلیه زعفران کاران میرسد و مالک اختیار است و منوط شدن دریافت محصول به انتخاب کارگزاری خاص،تخلف میباشد.
8-دارنده زعفران چه مدارکی در زمان تحویل زعفران به انبار باید همراه داشته باشد؟
جهت ثبت مشخصات و زعفران تولیدی در سامانه الکترونیکی انبار،زعفران کالا باید دارای کد سهامداری اوراق بهادار باشد.البته در صورت نداشتن کد اوراق بهادار و به شرط حضور کارگزار در محل انبار ،زعفران کار مدارک شناسایی خود شامل شناسنامه و کارت ملی را به کارگزار ارایه می دهد تا کارگزار نسبت به اخذ کد اقدام لازم را انجام دهد.
لازم به ذکر است در هر صورت در زمان تحویل دادن و گرفتن کالا،همراه داشتن مدرک شناسایی معتبر الزامی است.
9-فرایند فروش یا خرید گواهی سپرده کالایی زعفران در بورس کالا ایران چگونه است؟
زعفران کار با مراجعه به یکی از کارگزاران دارای مجوز و درخواست فروش محصول خود در بورس ،گواهی سپرده کالایی را به وی ارایه داده و قیمت پیشنهادی خود برای فروش محصول را نیز اعلان می نماید. تازمانی که کالای وی به فروش برسد،کارگزار به نوعی نماینده زعفرانکار در بورس است.
کارگزار ثبت عرضه محصول وی را با مشخصات مندرج در گواهی سپرده کالایی انجام داده و عرضه محصول در سایت بورس اطلاع رسانی عمومی میشود.همچنین به منطور خرید زعفران عرضه شده در بورس ،درخواست خرید توسط خریدار به کارگزار اعلام میشود و وی اقدام به خرید براساس قیمت و مقدار مشخص شده توسط خریدار می نماید . سفارش ها و قیمت های لحظه ای معاملات نیز در بخش ذکر شده در سوال فوق قابل مشاهده است.
10-ساعت ها روزها معاملات در بورس کالا چه زمانی است؟
معاملات گواهی سپرده زعفران روزهای شنبه تا چهارشنبه از ساعت 9تا 15:30 قابل انجام میباشد.
اطلاعات آنلاین معاملات در سایت www.tsetmc.com در نماد زعفران قابل مشاهده است علاوه بر این در سایت بورس کالای ایران ،منوی بازارها>بازار مالی>گواهی سپرده کالایی> تابلوی بر خط معاملات نیز این اطلاعات قابل مشاهده است.
11-وجه حاصل از معامله پس از چند روز به حساب زعفران کار واریز میشود؟
اگر محصول در بورس به فروش برسد،وجه حاصل از معامله ،ظرف مدت حداکثر 2روز کاری پس از انجام معامله با لحاظ هزینه های انبارداری و کارمزد معاملات ،به حساب زعفران کار واریز می شود.
12-هزینه ی انبارداری توسط چه کسی پرداخت میشود؟
هزینه انبارداری از ابتدای روز صدور گواهی سپرده کالایی به نام تحویل دهنده،تا پایان روز معامله هر بخش از محصول فروش رفته بر عهده فروشنده است که این هزینه توسط بورس از وجه معامله کسر شده و به حساب انبار واریز میشود،همچنین هزینه انبارداری از ابتدای روز تقویمی پس از روز معامله تاپابان روز تحویل از انبار بر عهده خریدار است که هنگام تحویل محصول از انبار می بایست به صورت یکجا و نقدی با انبار دار تسویه گردد.
هزینه های انبار/ انبارداری برای محصول زعفران ، به مبلغ 10ریال به صورت روزانه به ازای هر گرم میباشد. هزینه ی انبار داری برای جبران خدمات انبار برای توزین،افت وزنی ،نگهداری در بسته های مشخص شده توسط بورس و… بوده و غیر از هزینه تعیین شده ،هیچ مبلغ دیگری به انبار/ انبار دار پرداخت نخواهد شد.
13-میزان کارمزد معاملاتی گواهی سپرده کالایی به چه صورت می باشد؟
کارمزدهای معاملاتی گواهی سپرده که توسط شورای عالی بورس و اوراق بهار ابلاغ شده است طبق جدول زیر است
شرح کارمزد | خرید | فروش | سقف کارمزد | حداکثر مبلغ کارمزد خرید | حداکثرمبلغ کارمزد فروش | |
1 | کارمزد کارگزاران | 0/0015 | 0/0015 | 0/003 | 100 | 100 |
2 | کارمزد بورس کالا | 0/0004 | 0/0004 | 0.0008 | 100 | 100 |
3 | کارمزد سپرده گذاری | 0/00025 | 0/00025 | 0/0005 | 100 | 100 |
4 | حق نظارت سازمان بورس | 0/0001 | 0/0001 | 0/0002 | 50 | 50 |
5 | کارمزد مدیریت فن آوری | 0/00015 | 0/00015 | 0/0003 | 100 | 100 |
جمع درصد کارمزد قابل پرداخت | 0/0024 | 0/0024 | 0/0048 |
به طور مثال جهت فروش 500گرم زعفران نگین به ارزش تقریبی 6میلیون تومان ،مبلغ کارمزد فروشنده که از وجه معامله وی کسر میشود،14400 تومان و کارمزد خریدار نیز مبلغ 14400تومان میباشد.
14-چگونه میتوان زعفران خریداری شده را از انبار تحویل گرفت؟
جهت تحویل کالا،خریدار یا نماینده قانونی وی پس از اخذ تایید به خرید کالا از کارگزار ،به انبار مراجعه کرده و پی از احراز هویت توسط انبار دار ،کالا را رویت نموده و با تایید کمیت وکیفیت آن ،هزینه های انبار داری را از زمان مالک شدن کالا تا زمان مراجعه برای ترخیص را پرداخت نموده و کالا را از انبار تحویل میگیرد.
15-حداکثر زمان نگهداری زعفران در انبار تا چه زمانی میباشد؟
حداکثر زمان نگهداری زعفران در انبار تا سررسید نماد انبار میباشد.در صورت تحویل گرفته نشدن محصول تا زمان سررسید،مفاد دستورالعمل پذیرش انبار وصدور،معامله وتسویه گواهی سپرده کالایی مصوب 94/03/05 سازمان بورس و اوراق بهادار ملاک عمل خواهد بود.
16-حداقل مقدار زعفران خریداری شده قابل تحویل از انبار به چه میزان می باشد؟
حداقل مقدار خرید یا فروش زعفران 1گرم می باشد لیکن جهت تحویل گرفتن کالا از انبار لازم است حداقل به میزان 500گرم گواهی سپره کالایی توسط مالک ارایه گردد. در صورت مالکیت کمتر از این مقدار ،لازم است گواهی سپرده لازم تا وزن مذکور توسط فرد متقاضی تحویل،از بازار خریداری گردد.